Wij hebben in het Postkantoor afgesproken. Een plek waar wij beiden graag komen. Het is dicht bij Monica’s huis. Straks, hoeft je alleen het terras van het Postkantoor uit te lopen en een paar passen naar links te nemen op de Papenstraat om dan de Keramieken Kaart van Delft in haar volle glorie te kunnen aanschouwen.

“Dat is wat ik ook zo gaaf vindt aan dit project”, zegt Monica, “het is in mijn buurt en het gaat een lelijke muur niet alleen verfraaien, maar ook de straat waar veel mensen doorheen lopen mooier maken”.

Maar voordat we meteen over de Keramieken Kaart van Delft praten, wanneer ben je in Delft komen wonen, Monica?
Ik kom uit het zuiden van Chili, in de Region de Los Lagos, regio van de meren. Ik ben opgegroeid in Osorno, in een gewoon, middenklasse gezin. Ik ben medicijnen gaan studeren, maar na mijn studie wist ik niet zo goed wat ik verder wilde. Ik had een vaste baan als huisarts, een goed inkomen, maar ik wilde meer. Buitenlandervaring leek me heel handig en toen ben ik in 2014 naar Rotterdam vertrokken om deel te nemen aan een programma aan de Erasmus Universiteit. Dat was een zeer interessante ervaring, daarna heb ik een internship hier gedaan en ik kreeg een relatie met mijn Nederlandse vriend. Wij zijn in 2017 in Delft gaan samenwonen.

Wat was je eerste indruk van Delft?
Delft voelde meteen als mijn eigen geboortestad, Osorno, de “small city vibe” heeft me meteen aangesproken. Delft is groot genoeg om alles bij de hand te hebben: winkels, scholen, theaters, bioscoop, weekmarkten en meer. Maar ook klein genoeg om regelmatig buren en bekenden tegen te komen en ze iedere keer groeten. In Rotterdam had ik er moeite mee om mezelf thuis te voelen, ik miste de intimiteit van een hechte buurt en een overzichtelijk leven. Ik kon niet zomaar mijn buren vragen of ze mijn planten water wilden geven als ik eventjes weg was. Hier in Delft wel.
Delft is bovendien een mooie stad met heel veel mooie, oude architectuur. In Chili waar ik vandaar kom waren er veel aardbevingen, daar is alles steeds kapotgemaakt. Hier zie je een prachtige combinatie van verleden en heden, met de oude binnenstad en moderne gebouwen zoals het station of de TU omgeving.

Wat vind je hier nog meer echt anders dan in je thuisland Chili?
In Chili leven mensen echt veel meer buiten. Je trekt daar veel vaker de natuur in en daar heb je ook echt wilde en woeste natuur. Daar ga je makkelijk op reis om een 1000 jaar oude boom te bezoeken. Hier, in Europa, ga je eerder een 1000 oude kasteelruïne bezoeken. Chili had ook geen oude beschaving zoals de Maya’s of Inka’s. Het is heel anders. Nederland heeft veel erfgoed, Delft zeker.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de Keramieken Kaart?
Toen ik in Delft kwam wonen had ik hier een beperkt netwerk. Mijn vriend had zijn vriendengroep, maar ik wilde mijn eigen vrienden maken. Ik heb in een eerder mozaïekproject kennisgemaakt met Nan. Ik ben vaker naar haar workshops geweest en zo heb ik uiteindelijk nieuwe vrienden gemaakt en een eigen sociaal netwerk hier in Delft opgebouwd. Voor mij was het heel belangrijk om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses, met wie ik dingen kan delen. Ik hou van knutselen en creatief bezig zijn, dat geeft me veel voldoening. Maar ik hou ook van mijn omgeving. Toen het bekend werd dat de Keramieken Kaart in mijn buurt opgehangen ging worden, ben ik meteen mee gaan doen. Het is mijn manier om Delft, mijn nieuwe stad, iets terug te geven. En de stad ook mooier te maken en schoon te houden.

Hoe heb je de keramiekworkshops ervaren?
Ik vond het fantastisch om met klei bezig te zijn. Maar nog leuker om te zien hoe iedere deelnemer echt zijn eigen huisjes maakt. Iedere deelnemer heeft zijn individuele stijl, en toch, op de kaart, passen alle huisje heel mooi bij elkaar. Het is net alsof het de stad zelf is, gemaakt door zoveel individuen en toch een geheel. Dat ga je straks ook zien op de Keramieken Kaart. En dat maakt de kaart zo bijzonder en dynamisch.

Wat hoop je dat mensen straks zien als ze naar de Keramieken Kaart kijken of er langslopen?
Allereerst hoop ik dat ze het mooi vinden en dat ze het een verfraaiing van de stad vinden. Maar ook dat ze er even bij stil staan en kunnen reflecteren over de schoonheid van de stad waarin ze wonen, studeren, hun dagelijkse boodschappen doen of hun hond uitlaten. Dat ze straks denken “deze oude stad was hier generaties lang en nu is het ook mijn buurt om er goed voor te zorgen”.

Je zei al dat je van knutselen houdt. Geeft mee-knutselen aan de Keramieken Kaart van Delft je ook voldoening?
Ik ben arts, dat betekent dat ik erg veel kennis moet opslaan en veel met mijn hoofd bezig ben. Met mijn handen bezig zijn geeft mij rust, ik word er heel zen van. Ik hou ervan om kleine, persoonlijke cadeautjes te maken, om mijn creativiteit en gevoel in kwijt te kunnen.
Er is niets leukers dan een zelfgemaakt cadeautje aan iemand geven. Want je geeft niet alleen iets, je geeft je tijd en een stukje van je persoonlijkheid erin. Ik zie de Keramieken Kaart van Delft als een groot cadeau aan de stad, een cadeau gemaakt door honderden mensen. En daar ik er graag een van.