Ik ben bij het bekende kantoorartikelenpand op de Choorstraat. Ik bekijk de mooie gevel en het naambord boven de inhang. Je krijgt het idee dat je een stukje authentieke lokale geschiedenis ervaart als je naar de etalage en gevel kijkt. Ik loop naar achter en de trap op, naar het kantoor van Gert Jan. Achter een bureau zit vader Ruud, maar mijn gesprekspartner vandaag is Gert-Jan, de vierde generatie AJ Prins.

De gevel vertelt dat dit al een heel oud pand is. Heeft de AJ Prins altijd hier gezeten?
Mijn overgrootvader begon zijn zaak in 1901 aan de andere kant van de Choorstraat. Hij begon met ansichtkaarten verkopen, nadat hij moest stoppen met werken in zijn drukkerij vanwege lood. Al heel snel bleek dat er veel behoefte aan alles wat met papier, schrijfbenodigdheden en kantoorartikelen te maken had. Na 3 jaar, in 1904, verhuisde mijn overgrootvader zijn groeiende zaak naar deze plek. Dus het klopt wel, de AJ Prins is al meer dan 115 jaar in hetzelfde gebouw te vinden.

Hoe ben jij bij de zaak betrokken geraakt?
Als jong kind al bracht ik rekeningen op de fiets rond bij klanten. Dat was leuk om te doen. Maar na mijn studie ben ik toch eerst in de horeca gaan werken, ik wilde andere ervaringen opdoen. Sinds 2011 ben ik hier full time gaan werken. Samen met mijn broer Rob run ik AJ Prins. Met veel hulp van de rest van de familie.

En wie is nu Gert-Jan als hij geen familiezaak runt?
Ik doe graag vrijwilligerswerk. Ik zit bij de winkeliersvereniging De Klis en bij de windsurfvereniging W.S.D. Plané. Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik alleen een mooi weer surfer ben. Als de zon straalt en een mooi windje opsteekt ben ik dan op het water in Delftse Hout of op de Brouwersdam te vinden. Ik woon samen en thuis hebben we konijnen en kippen. Ik eet graag een vers eitje iedere dag.

Wanneer hoorde je voor het eerst over de Keramieken Kaart van Delft?
Dat was op een vergadering van de Klis. Nan kwam het project uitleggen en ik vond het meteen een leuk idee. De kaart komt letterlijk hier om de hoek hangen en dat kan de buurt alleen maar mooier maken. De Keramieken Kaart heeft ook alles te maken met de stad en onze geschiedenis. Wij als oud Delfts bedrijf kunnen dat alleen maar toejuichen. Behalve financieel, jullie steunen dit project ook door jullie etalage aan de overkant beschikbaar te stellen. Ja, dat doen wij vaker, wij stellen de etalage graag open voor culturele en maatschappelijke projecten. Een stuk van de Keramieken Kaart staat daar nu mooi te pronken. Dat is leuk om te zien!

Leg eens uit waarom jullie bedrijf dit project steunen?
De Keramieken Kaart wordt volgens mij een mooi stuk kunst op een plek waar veel toeristen en dagjesmensen veel aan hebben. Het is ook een stukje geschiedenis wat je ze meegeeft. En onze binnenstad kenmerkt zich door kleine, authentieke boetiekjes…

Ineens, iets verder op, gaat vader Ruud aanvullen: zo’n kaart maakt de stad en de Papenstraat een stuk aantrekkelijker. Het ziet er leuker uit. Je moet in de stad blijven investeren.
Zoon Gert-Jan beaamt dat en onderstreept: daarom zou het mooi zijn als iedereen dit leuk initiatief wil steunen. De Keramieken Kaart is een aanwinst voor de stad en je kan er aan bijdragen door te doneren.