Lies is geboren en getogen op de Molslaan en woont al ruim 40 jaar op de Hugo de Grootstaart. Froukje komt uit Pijnacker, maar woont al 20 jaar in Delft. Andere generaties, andere achtergronden, maar allebei heel blij om in Delft te wonen en wekelijks mee te doen met de workshops van de Keramieken Kaart.

Vertel eens iets over jezelf?
Lies: Ik kom uit een groot, gezellig gezin. Van jongs af aan ben ik bezig geweest met naaien, breien en creatief bezig zijn met mijn handen. Als jonge vrouw ben bij de Hema gaan werken. Best grappig, een paar deuren verderop bij mijn ouderlijk huis vandaan. Daar heb ik 44 jaar gewerkt. Iedereen herkent mijn gezicht, al weten ze meestal niet meer waar precies vandaan. Ik ben nu gepensioneerd en doe vrijwilligerswerk. Ik wandel ook graag, ik heb maar liefst zeven keer de Nijmeegse Vierdaagse gelopen.

Froukje: Ik kwam als jong kind vaak vanuit Pijnacker naar Delft. Het was altijd feest: ijsjes of poffertjes eten en naar de film. Als kind hield ik van buitenspelen en tekende ik graag. Nu doe ik nog steeds graag haken en breien. Ik maak onder andere boekenleggers en omslagdoeken. Ik raakte op jonge leeftijd overspannen en kreeg psychische klachten. Bij Historisch Joris, psychiatrisch museum, kon ik af en toe werken in het winkeltje. Daar heb ik ook kennisgemaakt met keramieken en sindsdien ben ik daaraan verknocht.

Hoe ervaren jullie Delft?
Froukje: Delft is een mooie, oude stad, van alle gemakken voorzien. De geschiedenis van de stad spreekt me ook aan, maar Delft voelt ook als een dorp. Iedereen kent en steunt elkaar.

Lies: Het is heel fijn wonen, alles is zo dichtbij, op loopafstand en je hebt ook alles: winkels, bioscoop, de markt. Mijn kinderen wonen ook allemaal in de buurt, waarom zou je weggaan uit zo’n mooie stad?

Waar hebben jullie de Keramieken Kaart ontdekt?
Lies: dat was op Delft Ceramica. Ik zag het en ik wilde meteen meedoen.

Froukje: Ik ook, ik zag het op Ceramica en ik voelde me meteen aangesproken. Ik vond ook de combinatie van keramiek en mozaïek en de stad Delft heel bijzonder.

Geeft meedoen jullie voldoening?
Froukje: iedereen kan eraan meedoen, er is een vaste kern die er vaak is maar je ontmoet ook iedere keer veel nieuwe mensen. Ik doe het met plezier en het is rustgevend. Alle prikkels, de drukte van de stad of van je dagelijkse zorgen laat je varen, je bent in het moment bezig met je handen. En je werkt aan de verfraaiing van de stad.

Lies: mij geeft het structuur door de week, gezellig samenzijn met anderen en mooie gesprekken. Ik heb bijvoorbeeld veel mensen met een buitenlands achtergrond ontmoet. Ik heb zoveel verhalen gehoord van mensen die hier relatief kort zijn of zoals laatst een studente die hier maar 6 maanden was, die toch heel graag mee wil doen. Heel inspirerend!