Ik ben er vaag genoeg geweest om iets lekkers halen. Als wij bezoek krijgen uit het buitenland is dat ook een plek dat ik graag aanwijs. Ooit een herberg waar de befaamde Balthasar Gerards gelogeerd geeft, maar al sinds 1796 een bakkerij. Op deze plek middenin het historische centrum van Delft wordt dus al eeuwenlang brood gebakken.
Hoe mooi kan geschiedenis zijn? Zo’n historisch pand staat schuin tegenover de plek waar de Keramieken Kaart van Delft komt te hangen. Tijd om een van de eerste supporters van het project te spreken, Patrick.

Hoe lang ben jij al de ene helft van het Diamanten Ring?
Mijn man Thomas was accountmanager bij een grondstoffen leverancier en de Diamanten Ring was een klant van hen. Toen zag hij dat dit mooie bedrijf te koop was. In 2015 hebben we het samen overgenomen. Een winkel runnen is mij helemaal op het lijf geschreven. Maar ik vind brood en gebak ook echt een heel mooi, totaal product. En dat je dat ook mag doen vanuit een historische pand, dan is dan helemaal prachtig.

Delftenaar or een Delvenaar?
Ik ben geboren en getogen in Dordrecht. Ik had daar alles, een huis, mijn vrienden, mijn werk, mijn ouders. Naar Delft komen was toch heel heftig en wennen. Alles opnieuw opbouwen. In het begin gingen we nog vaak naar Dordrecht, maar de files zijn altijd zo vervelend. De stad was vanaf het begin top. Delft is mooi en sfeervol. Ik had in het begin dat gevoel van “ik vertrek”, alles achtergelaten en op een mooie plek iets nieuws opbouwen. Gaat dat wel lukken? Mis ik niet mijn oude leven? Voor ons heeft het goed uitgepakt. Dit is het! En het gaat zo snel. Achteraf viel het allemaal best wel mee, al vier jaar hier en het gaat super. Wij zijn Delftenaren nu.

Met het Delfts Bruggetje steunen jullie al vanaf het begin de Keramieken Kaart van Delft. Waarom spreekt dat jullie aan?
Onze pand staat ook aan de Papenstraat en dat is niet echt een leuke steeg. Er lopen wel veel mensen doorheen, maar “snel, snel” omdat het niet uitnodigend is. Deze straat kan echt zoveel mooier gemaakt worden. Toen we hoorden van de Keramieken Kaart wisten we meteen dat dit helemaal past. Het is heeft met de historie van deze binnenstad te maken, het is mooie kunst en het is van iedereen. Wij wilden er actief aan bijdragen. Als je bij ons een “Delfts bruggetje” koopt dan steun je de Keramieken Kaart en eet je iets lekkers!

Is de Keramieken Kaart een aanwinst voor de stad?
Zeker. Delft is zo’n mooie en historische stad. Ik vind het net klein Amsterdam, qua sfeer. Maar dan gemoedelijke en niet zo druk en zo groot. Er zijn hier zoveel gezellige terrasjes en restaurantjes, en alles op loopafstand. Je kan je fiets of auto laten staan en lekker slenteren en toch alles zien en doen. En alle verschillende festivals en markten maken de stad zo levendig. Ik denk dat de Keramieken Kaart ook toeristen gaat aantrekken die hier veel foto’s gaan maken. En als de kaart er eenmaal staat, dan gaat de rest van de Papenstraat ook mooie worden. Het is vaak zo, je moet ergens beginnen. En de Keramieken Kaart is een prachtig begin en goed voorbeeld van stadsverfraaiing. Wij moeten met z’n allen voor onze stad zorgen.