Wie zijn de bedenkers, de makers of de donateurs van de Keramieken Kaart van Delft?
Lees hier iedere week een interview met een van de mensen achter dit unieke project!

Tekst: Oriana van der Sande

Nan gaat tegenover mij zitten aan het tafeltje waar wij afgesproken hebben. Wij kennen elkaar nu al een tijdje en ik vraag hoe het nu met haar gaat. Ik weet dat zij onlangs haar oude, lieve hond heeft moeten laten inslapen. Geëmotioneerd laat ze me de laatste foto’s zien van haar dochter en de hond, op een kleedje, in de tuin. Voor ik het weet hebben we beide tranen in onze ogen: huisdier liefhebbers begrijpen elkaar. En dan moet het officiële interview nog beginnen.

Hoe lang woon je al in Delft? En kun je je je nog herinneren wat je eerste impressies waren?
Ruim 11 jaar geleden kwam ik hier wonen en ik was meteen gek op de fietscultuur die hier heerst. Ik kom uit Miami en daar is fietsen gewoon gevaarlijk. Iedereen die fietst in Miami is ooit bij een ongeluk betrokken geweest. Maar hier bevond ik me ineens in een fietsparadijs.

Op Delft werd ik op slag verliefd. Absolutely charming. De kleine straatjes, de kleine boetiekjes, de bakker, de slager, het boekwinkeltje, de cafe’s en terrasjes. Als je alleen de typische Amerikaanse grote shopping malls gewend bent dan is dit echt een heel andere vibe. Om maar te zwijgen van al die mooie oude gebouwen, de gevels, de architectuur, de steegjes, de sfeer die overal in de stad voelbaar is. Het voelde alsof ik regelrecht in een sprookje was gestapt.

Nu ben je hier aardig ingeburgerd, je spreekt ook goed Nederlands. Hoe kijk je nu naar Delft?
Het is zo heerlijk wonen hier. Delft is groot genoeg voor een gevarieerd cultureel aanbod. Het is levendig, er komen veel toeristen hier naartoe, maar het is niet te druk. De markt, maar ook al die andere markten en activiteiten die hier georganiseerd worden, de compactheid van de stad, de relaxte lifestyle van hier maakt dat Delft een plek is waar je makkelijk op verliefd wordt. In de VS leefde ik praktisch in de auto, hier hebben we niet eens een auto. We doen alles op de fiets, lopend, of met het openbaar vervoer die in dit land goed geregeld is. Delft voelt fantastisch en het inspireert.

Is Delft zelf de inspiratie voor jouw project de Keramieken Kaart van Delft?
Absoluut, iedere dag ontdek ik nieuwe dingen in de stad. Ik voel me verbonden met de levendigheid die ik ervaar. Ik voel zelfs trots dat dit is waar ik leef. Vrienden van ver die op bezoek komen begrijpen mij ook volkomen als ik zeg dat ik hier niet meer weg wil. Ik word er ook blij van als zelfs mijn buurvrouw, een echte Delfse, ook aangeeft dat ze nog steeds verrast wordt door de stad. Je moet de stad niet voor lief nemen. Ook al zijn er genoeg geweldige andere Hollandse of Europese steden. Delft is bijzonder, het heeft zijn eigen unieke uitstraling. En ik ben me nog meer verbonden gaan voelen met de stad door mijn eigen mozaïek projecten.

Je hebt inmiddels aan bijna tien mozaïekprojecten in de stad gewerkt. Hoe is dat begonnen? Vertel daar eens meer over.
Ik ben begonnen met kleine mozaïeken binnenshuis toen de kinderen nog klein waren en hun middagslaapje deden. Ik knipte de tegels, of het glas, en maakte voor mijzelf kunstwerkjes. Later vroegen vrienden of ik ook voor hen dingen kon maken. Ik zou toen zeker niet gedacht hebben ooit zoiets groots en buiten de deur te gaan maken.
In Delft maakte ik eerst de mozaïeken fiets die bij mijn huis hangt. Dat was zo’n succes dat voor ik het wist gevraagd werd om andere plekken te versieren. Ik ging samenwerken met Jeanette Veenendaal, zij had meer ervaring en van haar heb ik veel geleerd. Een tijd terug heb ik de grote Delft Mama mozaïek bij Buitenom gemaakt en dat was een feestje. Maar de geschiedenis van Nederland heeft me altijd al gefascineerd, ik vond het erg leuk om Willem van Oranje en Het Meisje met de parel te mozaïeken.

Hoe kwam je op het idee van de Keramieken Kaart van Delft?
Ik vind oude kaarten fascinerend. Vooral die van De Wit en Blau. De details zijn fantastisch. En vooral hier in de binnenstad van Delft zijn de straten nauwelijks veranderd sinds de Gouden Eeuw. Ik wil de stad echt goed leren kennen, ik wil de geschiedenis van deze plek eren. Ik vind de oude huizen in Delft zo mooi en bijzonder. Ik zag een keer de bekende KLM huisjes en toen kwam ik op het idee om de huisjes in klei te maken en de rest in mozaïek af te maken. Ik besprak mijn idee met Colja de Roo en toen ontstond een nieuw, geweldig project.

De keramieken huisjes zijn gemaakt in een van de vele workshops die georganiseerd waren. Wat maakt dat zo bijzonder?
Er is zo veel eigen expressie in ieder stuk die gemaakt is. Je kan echt in ieder huisje de persoonlijkheid van de maker voelen. En de makers zijn Delftenaren, jong, oud, van hier of buitenlands. De Keramieken Kaart is straks een kunstwerk dat letterlijk gemaakt is door de inwoners van de stad, ieder met hun talenten en visies. Zo heeft een jongetje een huisje gemaakt met een drolletje als versiering. Daar moesten we erg om lachen, we hebben het het poephuisje gedoopt. Dat krijgt zeker een ere plek op de kaart, zoveel persoonlijkheid straalt het uit.

De Keramieken Kaart straks af is, het hangt, het is van de stad. Wat wil je de stad geven met deze bijzondere kunstwerk?
Ik hoop dat het een plek wordt waar mensen de tijd ervoor nemen om eens rustig naar te kijken, aanraken en voelen. Steeds nieuwe dingen ontdekken. Waar de mensen die meegedaan hebben hun eigen huisje terug gaan zoeken. Waar scholieren uitleg krijgen en waar ze de oude geschiedenis van de stad tot zich laten spreken. Waar toeristen de oude stad in vogelvlucht zien en op zoek gaan naar verbindingen tussen heden en verleden. En niet te vergeten, de kaart brengt ook een stukje verfraaiing in een druk, maar nu nog een beetje saai steegje.

Het is nu zomer. Wat staat er nog allemaal te gebeuren de komende tijd?
Het wordt een combinatie van hard werken en vakantievieren. Met mijn gezin zijn wij een weekje gaan surfen in Biarritz, en daarna zijn mijn man en ik een weekje een stukje Tour de France gaan fietsen. Je hebt al begrepen, wij zijn nogal gek op fietsen, haha. Dat was heerlijk! Daarnaast hebben we tien workshops mozaïekleggen op Vrouwjuttenland gehouden, waar we de Keramieken Kaart stukje voor stukje steeds meer vorm krijt. We gaan een nieuwe fase in met het project en dat is magisch. En, vanaf half september gaan wij een crowdfunding opstarten. Wij hebben door met de steun van oa. Gemeente Delft
pas de helft van het benodigd budget bij elkaar. Er zit heel veel werk in het creëren van de Keramieken Kaart en we kunnen ieders steun goed gebruiken.

Waarom zouden mensen de crowdfunding voor de Keramieken Kaart steunen?
Ik weet uit ervaring dat het een heel fijn gevoel geeft om deel uit te maken van een mooi project. Hoe klein je donatie ook is, jouw donatie heeft mede mogelijk gemaakt dat iets moois ontstaat. Je voelt dat je bijdrage ertoe doet en met de Keramieken Kaart draag je bij aan een uniek project die je daarna nog jarenlang in de stad kan bewonderen. Ik heb geen woorden om uit te drukken hoe blij ik ben als ik eraan denk dat de Keramieken Kaart straks echt in de Papenstraat hangt en dat zoveel mensen eraan bijgedragen hebben, op welke manier dan ook.

Meer over Nan Deardorff-McClain https://smashingtiles.wordpress.com